Hvad er blue light?

Hvad er blue light?

Hvad er blue light?

Hvad er blue light?

Blue light kendetegnes i dag hos mange, som det lys digitale skærme udstråler. Computere, tablets og smartphones udsender blå lys i store mængder. Mange tænker ikke over, at de mange timer foran skærmene hver dag kan være skadelige for vores øjne og have en negativ indvirkning på vores søvnkvalitet og sundhed.

 

Hvorfor skal jeg være opmærksom på blåt lys?

Verden omkring os bliver mere og mere digital, og det bliver dermed også sværere at undgå blåt lys. En stor del af vores sociale liv foregår online, og mange af os bruger meget tid foran forskellige skærme i løbet af dagen. Da blue light udsendes i korte bølgelængder, spreder lyset sig mere, og øjnene kan ikke fokusere – øjnene skal altså på overarbejde for at kunne bearbejde strålerne. Måske er det også derfor, du oplever, at dine øjne er tørre og irriterede – netop fordi man blinker meget mindre med øjnene.

 

Er blue light farligt?

Blue light er i sig selv ikke farligt, men mængden af eksponering kan have negativ effekt på især vores søvnkvalitet og sundhed. For meget blåt lys kan give irriterede og tørre øjne, som følge af det er hårdt at kigge på det unaturlige blå lys i for mange timer. Blue Light kan ligeledes have en indvirkning på din søvn. Du bør derfor undgå at eksponere dig selv for det blå lys om aftenen, hvor det søvnhormon som kaldes melatonin, som gør os trætte og skal trække os ind i søvnen, kun produceres, når der er helt mørkt. Så når vi udsætter os selv for blåt lys gennem digitale skærme lige inden sengetid, snyder vi hjernen til at tro, at den ikke skal sove og dermed bliver udskillelsen af melatonin mindre, og vi bliver mindre søvnige.  

 

Hvad er blue light briller?

Blue light briller er briller, hvor glassene er bygget med et tyndt filter, som filtrerer og skåner øjnene for noget af den mængde blåt lys som øjnene bliver udsat for i løbet af dagen. Et Blue Light filter kan hjælpe med at reducere nogle af de ubekvemheder, der kommer ved den høje eksponering af blåt lys. Dette kan blandt andet være øjentræthed, hovedpine og andre symptomer, der er forbundet med eksponering af blåt lys.

 

Virker briller mod blue light?

Det korte svar er ja. Blue light briller virker ved at blokere for en del af det blåt lys øjnene bliver eksponeret for. Readers Copenhagens Blue Light briller filtrerer 25% af det blå lys fra digitale skærme, som filtrerer en stor del af det blåt lys væk, uden at efterlade et gult skær.

 


Reference: melatoni - https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/sundhedsoplysning/soevn/melatonin/

 

 

0 kommentarer

Efterlad en kommentar

Bemærk, kommentarer skal godkendes, før de offentliggøres